Peygamberlerin Özellikleri ve Görevleri (6. Sınıf 1. Ünite)

Peygamberlerin insanlardan ayrılan en önemli özellikleri, Yüce Allah'tan vahiy almalarıdır. Bunun yanında peygamberlerin doğruluk, güvenilirlik, günah işlememek gibi bazı sıfatları vardır. Bu makalede peygamberlerin sıfatları ve görevleri ile ilgili özet bilgiler bulunmaktadır.

Peygamberlerin Özellikleri (Sıfatları):

1. Sıdk: "Doğru olmak" demektir. Peygamberler sözlerinde ve işlerinde doğru insanlardır. Asla yalan söylememiş, hile ve haksızlık yapmamışlardır.

2. Emanet: "Güvenilir olmak" demektir. Bütün peygamberler güvenilir insanlardır. Onlar yaşadıkları toplumda sözleriyle ve davranışlarıyla insanların güvenini kazanmışlardır.

3. Fetanet: "Akıllı ve zeki olmak" demektir. Peygamberler akıllı ve zeki kişilerdir. Yüce Allah'ın kendilerine verdiği bu sorumluluğu, ağır görevi yerine getirebilmeleri için çok akıllı ve zeki olmaları gerekir.

4. İsmet: "Günah işlemekten kaçınmak" demektir. Peygamberler gizli ve açık her türlü kötülükten ve günahtan kaçınmışlardır.

5. Tebliğ: "Açıklamak, bildirmek" demektir. Peygamberler Allah'tan aldıkları mesajları olduğu gibi, hiç değiştirmeden insanlara açıklayıp öğretmişlerdir.

Mucize: Allah'ın izniyle sadece Peygamberlerin yapabildiği olağanüstü işler, hareketler. Peygamberler insanların iman etmelerine yardımcı olmak ve onları ikna etmek amacıyla mucize göstermişlerdir.


Peygamberlerin Görevleri:

» Allahü Teala'nın emirlerini ve yasaklarını bütün insanlara duyurmak (tebliğ etmek)

» Allah'ın ayetlerini insanlara açıklayıp öğretmek

» Yüce Allah'ı insanlara en doğru şekilde tanıtmak

» İnsanlara inanç esaslarını ve ibadetin nasıl olacağını öğretmek

» İnsanlara güzel örnek olmak

» Görevlerini yaparken zorlayıcı değil müjdeleyici ve kolaylaştırıcı olmak


6. sınıf 1. ünite diğer konular

• Ünitenin Önemli Kavramları

• Allah'ın Elçileri Peygamberler

• Peygamberlerin Özellikleri ve Görevleri

• Peygamberler İnsanlar İçin En Güzel Örnektir

• Vahiy ve Vahyin Gönderiliş Amacı

• İlahi Kitaplar

• Hz. Adem (a.s.)

• Kunut Duaları ve Anlamı