Din Kültürü 6. Sınıf 1. Ünite Önemli Kavramlar

Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi 6. sınıf 1. ünite önemli kavramlar. "Peygamber ve İlahi Kitap İnancı" ünitesinde yer alan ve ünite kazanımlarını öğrenirken size yardımcı olacak bu kavramları yazarak öğrenip pekiştiriniz.

Peygamber: Yüce Allah'ın emirlerini, yasaklarını, mesajlarını insanlara açıklayıp öğretmek amacıyla insanlar arasından seçip görevlendirdiği mübarek kişilerdir.

Resul: Allah'ın kendilerine ilahi kitap gönderdiği peygamberler.

Nebi: Allah'ın kendilerine ilahi kitap göndermediği, kendinden önce gönderilen kitabın hükümlerini devam ettiren peygamberler.

Nübüvvet - Risalet: Peygamberlik, elçilik.

Vahiy: Yüce Allah'ın peygamberlerine bazen vahiy meleği Cebrail (a.s.) aracılığıyla, bazen de aracısız olarak emirlerini iletmesi.



Peygamberlerin Özellikleri (Sıfatları)

Sıdk: "Doğru olmak" demektir. Peygamberler sözlerinde ve işlerinde doğru insanlardır.

Emanet: "Güvenilir olmak" demektir. Bütün peygamberler güvenilir insanlardır. Onlar yaşadıkları toplumda sözleriyle ve davranışlarıyla insanların güvenini kazanmışlardır.

Fetanet: "Akıllı ve zeki olmak" demektir. Peygamberler akıllı ve zeki kişilerdir.

İsmet: "Günah işlemekten kaçınmak" demektir. Peygamberler gizli ve açık her türlü kötülükten ve günahtan kaçınmışlardır.

Tebliğ: "Açıklamak, bildirmek" demektir. Peygamberler Allah'tan aldıkları mesajları olduğu gibi, hiç değiştirmeden insanlara açıklayıp öğretmişlerdir.


Diğer Kavramlar

Mucize: Allah'ın izniyle sadece Peygamberlerin yapabildiği olağanüstü işler, hareketler. Peygamberler insanların iman etmelerine yardımcı olmak ve onları ikna etmek amacıyla mucize göstermişlerdir.

İlahi Kitap: Yüce Allah'ın peygamberler aracılığyla insanlara gönderdiği ve içinde Allah’ın emirlerinin, yasaklarının, mesajlarının yer aldığı kitaplar.

İlahi kitaplar → Tevrat, Zebur, İncil, Kur'an-ı Kerim

Suhuf: Yüce Allah'ın sayfalar halinde gönderdiği ilahi kitaplar.

Suhuflar; Hz. Adem (a.s.) › 10 sayfa, Hz. Şît (a.s.) › 50 sayfa, Hz. İdris (a.s.) › 30 sayfa, Hz. İbrahim (a.s.) › 10 sayfa


6. sınıf 1. ünite diğer konular

• Ünitenin Önemli Kavramları

• Allah'ın Elçileri Peygamberler

• Peygamberlerin Özellikleri ve Görevleri

• Peygamberler İnsanlar İçin En Güzel Örnektir

• Vahiy ve Vahyin Gönderiliş Amacı

• İlahi Kitaplar

• Hz. Adem (a.s.)

• Kunut Duaları ve Anlamı