Kur'an-ı Kerim'in Temel Özellikleri (8. Sınıf 5. Ünite)

Kur'an insanın Allah ile olan ilişkisi konusunda yol gösterir. Allah'a nasıl inanılacağını, nasıl ibadet edileceğini ve nasıl şükredileceğini öğretir. Allah'ın sıfatlarını, isimlerini bildirir. Allah'ın insanları çok sevdiğini, merhametinin bol olduğunu, tövbeleri kabul eden olduğunu bildirip insanın Allah'a nasıl dua ve tövbe edeceği konusunda yol gösterir.


KUR'AN-I KERİM'İN TEMEL ÖZELLİKLERİ

Kur'an İyiye ve Güzele Yönlendirir

Kur'an'ın amacı insanların iyi, yararlı, güzel işler yapmaları, doğru davranışlar sergilemeleridir. Bu sebeple Kur'an insanlara bunların yollarını gösterir.

Kur'an-ı Kerim;

» İnsanların birbirleriyle olan ilişkilerinde doğruluk, saygı, sevgi, adalet, hoşgörü, dayanışma, yardımlaşma gibi güzel davranışlar sergilemelerini ister.

» İnsanların barış içinde, dostça ve kardeşçe yaşamalarını öğütler.

» Toplumdaki kimsesizlerin, yoksulların, yetimlerin vb muhtaç durumda olanların koruyup gözetilmesini ister.

» Çalışmayı, üretmeyi, başarı için emek harcamayı, insanlığa, ülkesine, vatanına, dinine, devletine faydalı bir insan olmayı öğütler.

» Kötülüğü ve kötü şeyleri yasaklar.

"Muhakkak ki Allah adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder. Çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor." (Nahl suresi, 90. ayet)


Kur'an'ın Açıklayıcı ve Yol Göstericidir

İnsan-Allah İlişkisi: Kur'an insanın Allah ile olan ilişkisi konusunda yol gösterir. Allah'a nasıl inanılacağını, nasıl ibadet edileceğini ve nasıl şükredileceğini öğretir. Allah'ın sıfatlarını, isimlerini bildirir. Allah'ın insanları çok sevdiğini, merhametinin bol olduğunu, tövbeleri kabul eden olduğunu bildirip insanın Allah'a nasıl dua ve tövbe edeceği konusunda yol gösterir.

"Kullarım sana beni sorduğunda (söyle onlara): Ben çok yakınım. Bana dua ettiği vakit dua edenin dileğine karşılık veririm. O halde benim davetime uysunlar ve bana inansınlar ki doğru yolu bulalar." (Bakara suresi, 186. ayet)

İnsan-İnsan İlişkisi: Kur'an insanlar arası ilişkiler konusunda yol gösterir. İnsanların toplumda dostluğu, kardeşliği ve barışı nasıl sağlayacakları, birbirleriyle nasıl iyi geçinecekleri konusunda bilgiler ve öğütler verir. Toplumda sevginin, saygının, barışın, kardeşliğin, yardımseverliğin, dürüstlüğün ve bütün iyiliklerin hakim olmasını, kötülüklerin de uzak olmasını ister.

"Ana babaya, akrabaya, yetimlere, yoksullara, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolcuya... iyilik edin. Şüphesiz Allah, kibirlenen ve övünen kimseleri sevmez." (Nisa suresi, 36. ayet)

İnsan-Evren İlişkisi: Kur'an insanın evrenle olan ilişkisi konusunda yol gösterir. Allahü Teala dünyayı ve bütün evreni insanın faydalanması için yaratmıştır. Bu Kur'an'daki birçok ayette vurgulanmıştır. Bu sebeple Kur'an insanın, kainatın mükemmel yaratılışına, düzenine ve dengesine bakıp düşünmesini ve evrendeki dengeyi, düzeni bozmamasını ister.

Göğü O yarattı ve mizanı (dengeyi) O koydu. Sakın dengeyi bozmayın." (Rahman suresi, 7.-8. ayetler)

Allah-Evren İlişkisi: Kur'an, Allah-evren ilişkisi konusunda yol gösterir. Evrendeki hiçbir şey tesadüfen olmamıştır. Kainatı yoktan var eden Allahü Teala'dır. O, sonsuz güç ve ilim sahibidir.  Kainatın tek sahibidir. Allah evrendeki her şeyi belli bir ölçü ve düzene göre yaratmıştır. Her şey O'nun bilgisi ve emri doğrultusunda hareket etmektedir. Kur'an bu konularda insanlara bilgiler verir ve insanın bu mükemmel düzene bakıp düşünmesini, Allah'a şükretmesini ister.

"O, gökleri ve yeri örnekleri yokken yaratandır... Her şeyi O yarattı." (En'am suresi, 101. ayet)


8. sınıf 5. ünite diğer konular

• Ünitenin Önemli Kavramları

• İslam Dininin Temel Kaynakları

• Kur'an-ı Kerim'in Ana Konuları

• Kur'an-ı Kerim'in Temel Özellikleri

• Hz. Nuh (a.s.)