Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi 8. sınıf "Kur'an-ı Kerim ve Özellikleri" ünitesinin önemli kavramları. Ünite kazanımlarına çalışmaya başlamadan önce bu kavramları bilmenizde yarar var. Yazarak çalışmanız daha kalıcı bir öğrenme sağlayacaktır. Ünite kavramlarını öğrenmek, özellikle sınav sorularının doğru cevaplanmasında çok önemlidir.
Vahiy: Peygamberlere Yüce Allah'tan gelen bilgiler.
Sünnet: Peygamber Efendimizin söylediği sözler, yaptığı iş ve davranışlar, başkası yaptığında da uygun görüp onayladığı davranışlardır.
Kavli Sünnet: Peygamberimizin çeşitli vesilelerle söylemiş olduğu mübarek sözlerdir.
Fiili Sünnet: Peygamberimizin bizzat bedeniyle yapıp gösterdiği eylemlerdir.
Takriri Sünnet: Peygamberimizin görüp işittiği bir işi ya da davranışı onaylaması ve kabul etmesidir.
İslam: Sözlükte itaat etmek, boyun eğmek, bir şeye teslim olmak, kurtuluşa ermek anlamlarına gelir. Terim olarak ise Allah'a teslim olup O'na itaat etmek, Peygamber Efendimizin tebliğ ettiği her şeyi benimsemek ve bunları hayatında uygulamak demektir.
İtikad: İnanç demektir. Yüce Allah'ın Peygamber Efendimiz vasıtasıyla gönderdiği ilkelerin tamamını kalbimizle doğrulamak, dilimizle bunu söylemek ve bu ilkelerin doğru olduğunu tereddüt etmeden kabul etmektir.
Furkan: Kur'an'ın bir diğer ismi. Kur'an-ı Kerim; hak ile batılı, doğru ile yanlışı, iyi ile kötüyü, helal ile haramı birbirinden ayırdığı ve akılla anlaşılabildiği için Furkan olarak adlandırılır.
Tevhid: Allah'ın var ve bir olduğuna, eşinin ve benzerinin olmadığına inanmaktır.
İbadet: Allah'ın rızasını kazanmak, O'na olan sevgi, saygı ve bağlılığımızı göstermek, kulluk borcumuzu ödemek, Allah'ın verdiği nimetlere şükretmek amaçlarıyla yapılan her güzel iş ve davranışa ibadet denir.
Ahlak: Ahlak iyi ve güzel davranışlar sergilemektir.
Muamelat: Sosyal hayatta alım satım, kiralama, anlaşma, kefalet, vasiyet, evlenme, boşanma, miras, suçlar, cezalar gibi konularda insanların birbirleriyle olan ilişkilerini düzenler. Kur'an'da sosyal hayatı düzenleyen kuralları içeren pek çok ayet vardır.
Kıssa: Kur'an'da, geçmişte yaşamış milletler, topluluklar, Peygamberler ile ilgili anlatılan ibretlik hikayelere kıssa denir.
8. sınıf 5. ünite diğer konular
• Ünitenin Önemli Kavramları
• İslam Dininin Temel Kaynakları
• Kur'an-ı Kerim'in Ana Konuları
• Kur'an-ı Kerim'in Temel Özellikleri
• Hz. Nuh (a.s.)