Din Kültürü 5. Sınıf 2. Ünite Önemli Kavramlar

Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi 5. sınıf 2. ünite önemli kavramlar. "Ramazan ve Oruç" ünitesinde yer alan ve ünite kazanımlarını öğrenirken size yardımcı olacak bu kavramları yazarak öğrenip pekiştiriniz.

Vahiy: Yüce Allah'ın peygamberlerine gönderdiği emirler, yasaklar, bilgiler.

Farz: Allah'ın bizlerden kesinlikle yapmamızı istediği ve bunu Kur'an'da emrettiği iş ve davranışlardır. Beş vakit namaz, oruç, zekat, hac gibi.

Vacib: Farz kadar kesin olmamakla birlikte Allah'ın yapmamızı istediği ibadetlerdir. Kurban kesmek, vitir namazı kılmak, bayram namazı kılmak, fitre vermek gibi.

Sünnet: Peygamber Efendimiz'in söylediği sözler, yaptığı ve yapılmasını tavsiye ettiği iş ve davranışlar sünnettir.

Sahur: Oruç tutmak için geceleyin imsak vaktinden önce kalkıp yemek yenen vakit.

İmsak: Sahur vaktinde yeme-içmenin sona erip niyet edilerek oruca başlanılan vakit. Ayrıca sabah namazının vakti de imsak ile beraber başlar.

İftar: Akşam ezanının okunması ile birlikte yeme-içmenin serbest olduğu, orucun açıldığı zaman dilimi.

Hatim: Kur'an-ı Kerim'i ister ezbere, ister yüzünden olsun baştan sona okuyup bitirmek demektir. Hatimi kolaylaştırmak için Kur'an cüzlere (bir cüz 20 sayfa) ayrılmıştır.

Teravih: Ramazan ayında yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan 20 rekatlık namazdır. Teravih namazı kılmak sünnettir. Kılınışı iki veya dört rekatlı sünnet namazları gibidir. Her dört rekatta bir salâvat okunur.

Fitre (Fıtır Sadakası): Şartları tutan, ekonomik durumu yerinde olan Müslümanların Ramazan ayında fakirlere vermeleri gereken bir sadaka türüdür.

Mukabele: Ramazan ayında bir kişinin Kur'an okuması, diğerlerinin de önlerindeki Kur'an-ı Kerim'den okuyan kişiyi takip etmeleri şeklinde yapılır.


5. sınıf 2. ünite diğer konular

• Ünitenin Önemli Kavramları

• Ramazan Orucu ve Önemi

• Ramazan ve Oruçla İlgili Kavramlar

• Kültürümüzde Ramazan ve Oruç

• Hz. Davud (a.s.)

• Rabbena Duaları ve Anlamları