Zararlı alışkanlıklara başlamada aile ortamı, cahillik, arkadaş çevresi, merak vb. gibi faktörlerin hepsi ayrı ayrı etkilidir. Kişinin herhangi bir zararlı alışkanlığa başlamasında bu faktörlerin etkilerini aşağıda değerlendirdik.
Aile Ortamı: Sağlıksız, düzensiz ve ilgisiz aile ortamında yetişen çocuklar kötü alışkanlıklara daha kolay yönelirler.
Bilgisizlik: Kişinin bu konuda iyi bir eğitim almamış olması, kötü alışkanlıklara yönelmesine sebep olur.
Arkadaş Çevresi: Arkadaşlar birbirlerinden etkilenirler. Kötü alışkanlıkları olan bir kişiyi arkadaş edinen kimse, arkadaşından etkilenir ve zamanla o kötü davranışları kendisi de yapmaya başlar.
Kitle İletişim Araçları: Kitle iletişim araçlarındaki özendirici görüntüler, reklamlar, fotoğraflar, yazılar, filmler ve diziler, internet ortamındaki siteler gençlerin kötü alışkanlıklar edinmelerini teşvik eder.
Özenti ve Taklit: Arkadaşlarına özenme, onlar gibi olma isteği ve kendini kanıtlama duyguları da kötü alışkanlıklara başlama nedenlerindendir. Aynı zamanda çocuklar da, büyüklerini ve sevdikleri insanları taklit ederler.
Kişilik Özellikleri: Meraklı olmak, heves ve irade zayıflığı da kötü alışkanlıklara başlama nedenlerindendir. Bazı kişiler alkolün, uyuşturucunun nasıl bir şey olduğunu ve tadını merak ederler. Bunları kullanmak isterler ancak bu maddelerin bağımlılık yaratacağını düşünmezler. Önceleri tek tük şeklinde, küçük kaçamaklarla başlayan alkol ve kumar hevesi, zamanla bağımlılık yapar ve daha büyük boyutlara ulaşır. Böylelikle yarattığı sorunlar da büyür.
"İyilerle dost olmayan kötülere komşu olur." Mevlana Celaleddin-i Rumî
"Üzüm üzüme baka baka kararır." Atasözü
"Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim." Atasözü
6. sınıf 3. ünite diğer konular
• Bazı Zararlı Alışkanlıklar
• Zararlı Alışkanlıklara Başlama Sebepleri
• Zararlı Alışkanlıklardan Korunma Yolları
• Hz. Yahya (a.s.)
• Tebbet Suresi ve Anlamı