Kurban ibadetinin tarihçesi Hz. İbrahim'e (a.s.) kadar uzanır. Hz. İbrahim bir rüya görür ve rüyasında oğlu İsmail'i kurban etmesi istenir. Hz. İbrahim durumu o sırada genç bir delikanlı olan oğlu İsmail'e anlatır. Hz. İsmail de büyük bir teslimiyet içinde babasına emredileni yapmasını söyler.
KURBAN İBADETİ VE ÖNEMİ
Kurban: Allah'a yaklaşmak ve O'nun rızasını kazanmak amacıyla belirli bir zamanda (Zilhicce ayında) uygun özellikleri taşıyan bir hayvanı kesmek demektir.
"Onların ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşmaz. Fakat sizin takvanız (Allah'ın emirlerine olan bağlılığınız) O'na ulaşır. (Hac suresi, 37. ayet)
• Kurban kesmek vacib bir ibadettir.
• Kurban kesmek müslüman, akıllı, ergenlik çağına girmiş, özgür, yolcu olmayan ve zekat verebilecek seviyede zengin olan Müslümanlara vacibtir.
• Kurban, hicrî aylardan zilhicce ayı içerisinde yer alan Kurban Bayramı'nın 1, 2 ve 3. günlerinde kesilir.
Kurbanlık Hayvanlar:
» Koyun ve Keçi: 1 kişi adına kurban edilir. En az 1 yaşını doldurmuş olmalıdır.
» Sığır ve Manda: 1-7 kişi arasında ortaklaşa kurban edilir. En az 2 yaşını doldurmuş olmalıdır.
» Deve: 1-7 kişi arasında ortaklaşa kurban edilir. En az 5 yaşını doldurmuş olmalıdır.
Kurban Nasıl Kesilir: Kurban kesecek kişinin öncelikle bu konuda bilgili olması gerekir. Eğer kendisi kesemiyorsa kesim işini iyi bilen birisini yerine vekil tayin eder. Kesmeye götürülürken hayvana iyi davranılmalı, eziyet edilmemelidir. Kurbanlık hayvan kıbleye doğru yatırılır, "Bismillahi Allahü ekber" denilerek kesilir. Bu ibadet yapılırken temizlik kurallarına uyulmalıdır.
Kurban Etinin Paylaştırılması: Kurban etini üçe ayırmak sünnettir.
» Bir bölümü yoksullara sadaka olarak verilir.
» Bir bölümü misafir ve akrabaya ikram edilir.
» Bir bölümü de ev halkı için ayrılır.
İsteyen kişi kurban etinin tamamını bağışlayabilir. Eğer kesen kişi ihtiyaç sahibi ise tamamını ev halkına da ayırabilir.
Kurbanın Tarihçesi: Kurban ibadetinin tarihçesi Hz. İbrahim'e (a.s.) kadar uzanır. Hz. İbrahim bir rüya görür ve rüyasında oğlu İsmail'i kurban etmesi istenir. Hz. İbrahim durumu o sırada genç bir delikanlı olan oğlu İsmail'e anlatır. Hz. İsmail de büyük bir teslimiyet içinde babasına emredileni yapmasını söyler. Bunun üzerine Hz. İbrahim oğlunu kurban etmek üzere işe koyulduğunda Allahü Teala Cebrail meleğini gönderir. Bunun bir imtihan olduğunu, Hz. İbrahim'in bu imtihanı geçtiğini ve oğlunu kurban etmeyi bırakıp bir hayvan kurban etmesini emreder. Hz. İbrahim de bu emre uyarak bir hayvan kurban eder ve Allah'a şükreder.
"Ey İbrahim! Rüyayı gerçekleştirdin. Biz iyileri böyle mükafatlandırırız. Bu gerçekten çok açık bir imtihandı. Biz oğluna bedel olarak ona büyük bir kurban verdik." (Saffât suresi, 104.-107. ayetler)
Kurban Çeşitleri:
» Vacib Kurban: Kurban bayramında kesilen kurban.
» Adak Kurbanı: Bir isteğimizin olması halinde kesilmek üzere Allah'a adanan kurban. Kesen kişi ve bu kişinin bakmakla yükümlü olduğu yakınları adak kurbanından yiyemez.
» Akika Kurbanı: Çocuk sahibi olan anne-babanın yeni doğan bebekleri için Allah'a şükretmek amacıyla kestikleri kurban. Bu kurbanın etinden kesen kişi ve yakınları yiyebilir.
» Şükür kurbanı: İnsanların müjdeli bir haber veya yeni bir eşya aldıklarında Allah'a şükür amacıyla kestikleri kurban. Bu kurbanın etinden kesen kişi ve yakınları yiyebilir.
Kurban İbadetinin Faydaları:
» Kişiyi Allah'a yaklaştırır.
» Kesen kişi Allah'ın emrine uyarak kulluk bilincini ortaya koyar.
» Kişiyi bencillikten kurtarır, cömertliğe yöneltir.
» Kurban, toplumda kardeşlik, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu canlı tutar.
» Zenginle fakir arasındaki bağları güçlendirir.
» Hz. İbrahim ve Hz. İsmail gibi kurban kesen kişinin de Allah'ın emirlerine uymaya hazır olduğunun sembolik bir ifadesidir.
7. sınıf 2. ünite diğer konular
• Ünitenin Önemli Kavramları
• Hac İbadeti ve Önemi
• Haccın Yapılışı
• Umre İbadeti ve Önemi
• Kurban İbadeti ve Önemi
• Hz. İsmail (a.s.)