Din kültürü ve ahlak bilgisi dersi 8. sınıf 3. ünite "Din ve Hayat" konusuna ait önemli kavramlar. Üniteyi daha iyi anlamanıza yardımcı olacak bu kavramları yazarak öğrenmeniz daha kalıcı bir öğrenme sağlayacaktır. Öğrenciler sınavlarda kavramları bilmediklerinden dolayı çok soru kaçırıyorlar, unutmayın.
Din: Sözlükte; Kanun, hesap, hüküm, ceza, itaat gibi anlamlara gelir. Terim olarak ise Allah'ın peygamberleri aracılığıyla akıl sahiplerine gönderdiği ilahi hükümlerdir.
Fıtrat: İnsanın yaratılışı itibariyle Allah'a inanmaya yatkın olması, yaratılış özellikleri.
İtikad: İnanç demektir. Allah'a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kader ve kazaya inanmayı ifade eder.
İbadet: Allah'ın yapılmasını emrettiği ve insana sevap kazandıran davranışlar.
Ahlak: Arapça 'hulk' kelimesinin çoğuludur. Hulk; tabiat, mizaç, huy ve karakter gibi anlamlara gelir.
Muamelat: Sosyal hayatta alım satım, kiralama, anlaşma, kefalet, vasiyet, evlenme, boşanma, miras, suçlar, cezalar gibi konular.
İhsan: Allah'ı görüyormuş gibi kulluk etmek.
Sıla-i Rahim: Akrabayı ziyaret etmek.
Nesil (Kuşak): Yaklaşık aynı yıllarda doğmuş, aynı çağı yaşamış ve benzer sorumlulukları yüklenmiş insanlar topluluğuna denir.
Zarûrât-ı Hamse: İnsanın dünya ve ahiret mutluluğunun sağlanması ve güvenli bir toplumun oluşturulması için gerekli olan beş temel ilke. Bunlar; canın, aklın, malın, neslin ve dinin korunması ilkeleridir.
Mülkiyet: Bireylerin mülk edinme ve bunun üzerinde tasarrufta bulunma hakları.
Asr: Kur'an'ın 103. suresi. Asr sözcüğü zaman, çağ, ikindi vakti anlamlarına gelir.
8. sınıf 3. ünite diğer konular
• Ünitenin Önemli Kavramları
• Din, Birey ve Toplum
• Dinin Temel Gayesi
• Hz. Yusuf (a.s.)
• Asr Suresi ve Anlamı